Νέες αντικειμενικές αξίες και συντελεστές για τον ΕΝΦΙΑ του 2018

22 Οκτωβρίου, 2017

ΕΝΦΙΑ με τις νέες αντικειμενικές αξίες αλλά με νέους συντελεστές θα κληθούν να πληρώσουν 6.500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο παρουσιάζει το "Βήμα της Κυριακής".

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο νέος τρόπος υπολογισμού των αξιών των ακινήτων θα στηριχθεί σε τρεις παραμέτρους: στα μισθώματα, στις αγοραπωλησίες και στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.Τα μισθώματα δηλώνονται στην εφορία ηλεκτρονικά και κατά συνέπεια υπάρχει έτοιμη βάση δεδομένων.

Οι νέες τιμές ζώνης αναμένεται να αλλάξουν ως την Άνοιξη του 2018 ενω με νομοθετική ρύθμιση θα αλλάξει ο σκόπελος που υπάρχει και ορίζει ότι ο ΕΝΦΙΑ εφαρμόζεται επι αντικειμενικών αξιών που είναι σε ισχύ την 1η Ιανουρλίου κάθε έτους.

Την ίδια στιγμή, θα συσταθούν στους 325 δήμους όλης της επικράτειας πενταμελείς επιτροπές οι οποίες θα λάβουν οδηγία να συνεδριάσουν όσες φορές χρειαστεί για να καταλήξουν σε έναν πίνακα τιμών με πραγματικές αξίες ακινήτων για κάθε ζώνη χωριστά του δήμου τους.

Το ότι θα γίνουν και αυξήσεις αντικειμενικών τιμών είναι ένα από τα πρώτα συμπεράσματα στα οποία έχει καταλήξει η ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί στο ΥΠΟΙΚ για το ζήτημα της επικαιροποίησης των αντικειμενικών και συγκεκριμένα της ευθυγράμμισής τους με τις εμπορικές που αποτελεί και μνημονιακή δέσμευση της κυβέρνησης.

Οι νέες τιμές ζώνης της Εφορίας θα είναι αυξημένες στα νησιά και τις παραθαλάσσιες περιοχές, σε γειτονιές της Αθήνας που μέχρι πρότινος θεωρούνταν φτωχές και μειωμένες σε περιοχές που ήταν ακριβές αλλά λόγω κρίσης οι τιμές υποχώρησαν.