Γραφειοκρατία, το μεγαλύτερο εμπόδιο για τις επενδύσεις

7 Ιανουαρίου, 2020

«Ζει και βασιλεύει» η γραφειοκρατία στην Ελλάδα. Παρά τις προσπάθειες και τις νομοθετικές παρεμβάσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια, η λειτουργία του Δημοσίου Τομέα εξακολουθεί να εμποδίζει και να υπονομεύει την ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Πολλοί επιχειρηματίες σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες με εκπροσώπους του Τύπου αλλά και δημόσια δεν παύουν να στηλιτεύουν τις καθυστερήσεις στην έκδοση των απαραίτητων αδειοδοτήσεων, οι οποίες παραμένουν ο «μεγάλος βραχνάς» στην προώθηση νέων επενδύσεων.

Μάλιστα, ο επικεφαλής του ομίλου METRO, Αριστοτέλης Παντελιάδης, μιλώντας πρόσφατα σε δημοσιογράφους δεν «μάσησε τα λόγια του», λέγοντας πως η γραφειοκρατία είναι ο βασικός λόγος που η Ελλάδα παραμένει αφιλόξενη για τους ξένους επενδυτές.

Ο γνωστός λιανέμπορος στηλίτευσε τον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, και ειδικά κάποιων υπηρεσιών, οι οποίες όπως είπε καθυστερούν αδικαιολόγητα να ολοκληρώσουν την έκδοση αδειών ενώ άφησε να εννοηθεί πως κάποιοι υπάλληλοι θέλουν το κάτι… παραπάνω για να προχωρήσουν γρηγορότερα τις υποθέσεις αυτές. «Εδώ βρίσκουμε απλωμένα χέρια…», σημείωσε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει πως ο λόγος που η επέκταση του δικτύου των My Market δεν έχει προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς οφείλεται στην καθυστέρηση λήψης των απαραίτητων αδειοδοτήσεων.

Κάλεσε μάλιστα τους εκπροσώπους του Τύπου να παρακολουθήσουν από κοντά την προσπάθεια που καταβάλλουν οι μηχανικοί του ομίλου του, να εξασφαλίσουν μια άδεια καταστήματος από την πολεοδομία. «Οι καθυστερήσεις», όπως είπε, «είναι απίστευτές, όπως και οι λόγοι των καθυστερήσεων αλλά και οι τρόποι που παραβιάζονται οι κανόνες». Για να συμπληρώσει πως πρόσφατα δημοτική αρχή σε περιοχή που θέλει να λειτουργήσει νέο κατάστημα του ζήτησε ένα δικαιολογητικό που δεν έχει ζητηθεί ποτέ από καμία άλλη δημοτική αρχή στην χώρα. Ανάλογα περιστατικά, τόνισε, υπάρχουν και σε πολλές ακόμη υπηρεσίες του Κράτους.