Κτηματολόγιο: Πότε ξεκινούν τα κλιμακωτά πρόστιμα - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

23 Ιανουαρίου, 2020

Ευχάριστα φαίνεται ότι είναι τα νέα για όσους δεν έχουν υποβάλει ακόμα δήλωση της ατομικής περιουσίας τους στο Ελληνικό Κτηματολόγιο στις περιοχές στις οποίες έχει εκπνεύσει η προθεσμία.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Δημοκρατία", η μεγάλη συμμετοχή των πολιτών το τελευταίο διάστημα που ξεπερνά κατά μέσο όρο το 67% μεταθέτει για το δεύτερο τρίμηνο του έτους την επιβολή προστίμων για εκπρόθεσμες δηλώσεις, ενώ δεν αποκλείεται τα πρόστιμα να παραμείνουν τελικά στα συρτάρια, απόφαση που θα ληφθεί από την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το προσεχές διάστημα.

Μεταξύ άλλων οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Τα πρόστιμα

Όπως αναφέρει Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Κτηματολογίου, Στέφανος Κοτσώλης σε συνέντευξή του, "η κτηματογράφηση συνεχίζεται για όσους πολίτες δεν έχουν προσέλθει να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους, χωρίς την ενεργοποίηση, μέχρι σήμερα, των προβλεπόμενων προστίμων για όσους προσέλθουν εγκαίρως. Θέλω όμως να τονίσω, πως καμία άλλη παράταση στις προθεσμίες υποβολής δηλώσεων δεν πρόκειται να δοθεί. Οι πολίτες καλούνται να ανταποκριθούν άμεσα στην δήλωση της ακίνητης ιδιοκτησίας τους προκειμένου να ωφεληθούν από μια σειρά πλεονεκτημάτων αλλά και για την αποφυγή περαιτέρω ταλαιπωρίας. Καθυστέρηση των πολιτών στις δηλώσεις δεν σημαίνει αυτόματη απώλεια της περιουσίας τους. Συνεπάγεται ωστόσο αδυναμία αξιοποίησης της ιδιοκτησίας τους, αδυναμία μεταβίβασης ακινήτων και αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και ενδεχομένως δικαστικές περιπέτειες".

Τι θα αλλάξει

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", στο πρώτο εξάμηνο του 2020 αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το πότε θα αρχίσουν να εφαρμόζονται τα νέα κλιμακωτά πρόστιμα στο Κτηματολόγιο. Πλέον με το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται, τα πρόστιμα θα υπολογίζονται με βάση την αξία του ακινήτου και τον χρόνο καθυστέρησης. Σημειώνεται πως οι ιδιοκτήτες που θα καθυστερούν να δηλώσουν την περιουσία τους στο Κτηματολόγιο θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα μπορούν εκ των πραγμάτων – να αξιοποιήσουν όσο εύκολα νομίζουν την περιουσία τους.

Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει ότι θα ταλαιπωρούνται κάθε φορά που θα θέλουν να μεταβιβάσουν ή να αλλάξουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ακινήτων τους. Η αντίστροφη μέτρηση για την εφαρμογή των νέων κλιμακωτών προστίμων σηματοδοτεί και την κατάργηση της σιωπηρής παράτασης που έχει δοθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος στη συλλογή δηλώσεων.Έτσι το "κλειδί " για το πότε ακριβώς θα αρχίζουν να εφαρμόζονται τα νέα κλιμακωτά πρόστιμα είναι η εξέταση των εμπρόθεσμων δηλώσεων.

Η εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" υπενθυμίζει πως το Κτηματολόγιο, σε μια προσπάθεια να μην μπλοκάρει το σύστημα έδωσε τη δυνατότητα σε αργοροπορημένους ιδιοκτήτες να λαμβάνουν ένα πιστοποιητικό εμπρόθεσμης δήλωσης δηλαδή στην ουσία να κλείσουν ένα ραντεβού στο μέλλον.Για παράδειγμα στο Ηράκλειο της Κρήτης για 270 χιλ δικαιώματα δόθηκαν βεβαιώσεις εμπρόθεσμης προσέλευσης των ιδιοκτητών μέχρι και τα τέλη του ερχόμενου Απριλίου. Η ημερομηνία αυτή ισχύει και για Αρκαδία για 100 χιλιάδες δικαιώματα.

Την ίδια ώρα στην Αιτωλοακαρνανία για 85 χιλ. δικαιώματα δόθηκαν βεβαιώσεις για τα τέλη Μαΐου , σε Βοιωτία /Φθιώτιδα για 190 χιλιάδες δικαιώματα κλείστηκαν ραντεβού για τα μέσα Ιουνίου 2020, ενώ για την Ηλεία για περίπου 130 χιλιάδες δικαιώματα για τον ερχόμενο Ιούλιο.

Οι περιοχές που παίρνουν σειρά

Σύμφωνα με "ΤΑ ΝΕΑ", μέσα στον ερχόμενο Μάρτιο αναμένεται – με βάση τον έως τώρα σχεδιασμό – να "ανοίξουν " οι οικονομικές εισφορές προκειμένου να να ξεκινήσει η συλλογή δηλώσεων σε Κυκλάδες, Χανιά Ηράκλειο (μισό) και Θεσπρωτία –Κέρκυρα .Το Ρέθυμνο και οι υπόλοιπες περιοχές αποτελούν τις τελευταίες πέντε συμβάσεις του τελευταίου προγράμματος κτηματογράφησης ( που είναι τώρα σε εξέλιξη ) οι οποίες έχουν μπλοκάρει εξαιτίας δικαστικών διενέξεων .

Λίγο νωρίτερα μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου ξεκινά η προανάρτηση στον Δήμο Αθηναίων. Στη συνέχεια ακολουθούν: Κάτω Αχαΐα .Ρίο στις 3 Μαρτίου 2020, οι Δήμοι Σίνδου, Χαλάστρας, Αγίου Αθανασίου –Θεσσαλονίκης στις 17 Μαρτίου, η Αμαλιάδα στις 22 Μαρτίου, οι περιοχές Κιάτου και Βέλου της Περιφερειακής Ενότητας (ΠΕ) Κορινθίας την 1η Απριλίου, η Τσαγκαράδα στις 2 Μαΐου, το Σχηματάρι, η Νέα Αρτάκη στις 27 Μαΐου, η Ακράτα την 1η Ιουνίου και την 1η Ιουλίου 2020 η Αλεξανδρούπολη –Σαμοθράκη, η Ορεστιάδα και το Διδυμότειχο.

Οι ψηφιακές υπηρεσίες

Έως το Πάσχα θα αρχίσει η παροχή ψηφιακών υπηρεσιών προς τον πολίτη όπως η έκδοση πιστοποιητικών, σύμφωνα με την εφημερίδα "Δημοκρατία". Σε περιοχές που λήγει η προθεσμία θα μπορεί να γίνει ακόμα και μεταβίβαση ακινήτου ηλεκτρονικά από το γραφείο του συμβολαιογράφου. Ειδικότερα η παραγγελία η πληρωμή και η χορήγηση πιστοποιητικών από τα κτηματολογικά γραφεία του Φορέα θα γίνονται πλέον ηλεκτρονικά και όχι όπως σήμερα που ο πολίτης πρέπει να πάει και να στηθεί στην ουρά των κατά τόπους γραφείων. Η υποβολή συμβολαίων στα παραπάνω κτηματολογικά γραφεία από τον συμβολαιογράφο θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά και χωρίς εμπλοκή του πολίτη ενώ η υποβολή λοιπών πράξεων (δικαστικές αποφάσεις κλπ) στα ίδια κτηματολογικά γραφεία θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά από τη ή τον δικηγόρο ή τον δικαστικό επιμελητή, χωρίς εμπλοκή του πολίτη.

Διαβάστε παρακάτω το περιεχόμενο της συνέντευξης του γενικού διευθυντή του Ελληνικού Κτηματολογίου

Στέφανος Κοτσώλης είναι πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ και κάτοχος MBA από το Yale University στις ΗΠΑ. Τα τελευταία 19 χρόνια διετέλεσε μέτοχος και διευθύνων σύμβουλος σε κατασκευαστική εταιρεία για δημόσια και ιδιωτικά έργα καθώς και σε εταιρεία αναπτύξεων και διαχείρισης ακινήτων.

Στη συνέντευξη του, αναφέρει, εκτός των άλλων, πως το Κτηματολόγιο αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για το Υπουργείο Περιβάλλοντος και την Ελληνική Κυβέρνηση, συνιστά σε μεγάλο βαθμό σημαντικό εργαλείο για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του κράτους και η ολοκλήρωση του είναι η βάση για την αξιοποίηση της δημόσιας και ιδιωτικής γης, την προσέλκυση νέων επενδύσεων και την άσκηση δίκαιης φορολογικής πολιτικής. 

1 Πόσα χρόνια προσπαθεί η χώρα μας να αποκτήσει Κτηματολόγιο;

Όσο και αν φαίνεται απίστευτο, η δημιουργία του Κτηματολογίου φαίνεται ότι επίσημα ξεκίνησε με Βασιλικό Διάταγμα επί… Όθωνα που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το 1836. Μετά όμως από πολύχρονες περιπέτειες, η μεταπολεμική προσπάθεια της χώρας μας να αποκτήσει Κτηματολόγιο, ξεκίνησε πριν 20 χρόνια και σήμερα περίπου στο 6,2% της έκτασης της χώρας, δηλαδή περίπου 17% των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων, λειτουργεί Κτηματολόγιο, δηλαδή όπου υπήρχαν υποθηκοφυλακεία έχουν αντικατασταθεί από Κτηματολογικά Γραφεία. Το παρόν και τελευταίο πρόγραμμα αφορά 86 εκατομμύρια στρέμματα ως έκταση δηλαδή το 65% του συνόλου της έκτασης της χώρας ή 16 εκατομμύρια δικαιώματα, δηλαδή το 42% των συνολικών δικαιωμάτων. 

2 Σε ποια φάση βρισκόμαστε σήμερα;

Πριν πέντε μήνες παραλάβαμε τη σκυτάλη της διοίκησης του Κτηματολογίου εν μέσω της συλλογής δηλώσεων ιδιοκτησίας σχεδόν σε όλη τη χώρα.

Παρότι είχε περάσει πάνω από μισό έτος από την έναρξη συλλογής δηλώσεων (Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2018), τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά, καθώς σχεδόν το 80% των πολιτών, για διάφορους λόγους, είχαν γυρίσει την πλάτη στο Κτηματολόγιο ή είχαν επαναπαυθεί θεωρώντας πως θα δίνονται εσαεί παρατάσεις παντού.

Και όπως γνωρίζουμε όλοι, χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών δεν υπάρχει Κτηματολόγιο, τόσο τυπικά (σε σχέση με τις συμβάσεις των αναδόχων) όσο και ουσιαστικά.

Η πρώτη κίνησή μας ήταν να ομαδοποιήσουμε τις περιοχές, έτσι ώστε να μην προκαλείται σύγχυση σε σχέση με τις ημερομηνίες και τις περιοχές και να βάλουμε ένα όριο στις ατέρμονες παρατάσεις πείθοντας τους πολίτες πως οι προθεσμίες λήξης ήταν - και είναι - οριστικές.

Η δεύτερη κίνηση, ήταν να προχωρήσουμε, στον ελάχιστο χρόνο που διαθέταμε, σε μία επικοινωνιακή «επίθεση», καθώς η κτηματογράφηση, δεν είχε επικοινωνηθεί έγκαιρα και αποτελεσματικά.

Η «επίθεση» αυτή περιέλαβε ψηφιακές ειδοποιήσεις μέσω της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, όπου τους τελευταίους δύο μήνες, πάνω από 3.300.000 πολίτες (εντός και εκτός Ελλάδος) έλαβαν ειδοποίηση μέσω taxis.

Πρόσφατα εκσυγχρονίσαμε τη νέα ιστοσελίδα του Κτηματολογίου μέσω της οποίας όλες οι ιδιοκτήτριες και όλοι οι ιδιοκτήτες εντός και εκτός Ελλάδας, έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις ηλεκτρονικές εφαρμογές του Κτηματολογίου, όπως η ψηφιακή υποβολή δήλωσης και ο εντοπισμός του ακινήτου μέσω έξυπνου κινητού τηλεφώνου.

Τέλος, δημιουργήσαμε λογαριασμούς του Ελληνικού Κτηματολογίου στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και θα τροφοδοτούνται συνεχώς με ειδήσεις, πληροφορίες και χρηστικά βίντεο ενώ στις αρχές του νέου έτους θα ανακοινώσουμε μία ειδική συνεργασία με τη Google για την ενημέρωση των πολιτών.

Με αυτές τις άμεσες παρεμβάσεις, το τελευταίο τρίμηνο ανατράπηκαν τα προγνωστικά και τα ποσοστά συμμετοχής των πολιτών προσεγγίζουν το 70% (αρκετά πιο πάνω από το συμβατικό όριο του 55%), «σώζοντας» το έργο από μελλοντικές «περιπέτειες» καθώς υπάρχει και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, η οποία συναρτάται με τη συμμετοχή των πολιτών.

Σήμερα, η υποβολή δηλώσεων συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς σε όλη την Ελλάδα και κάθε έναν από τους τελευταίους τρεις μήνες, η συλλογή δικαιωμάτων, ξεπέρασε τις 850.000.

Τις επόμενες εβδομάδες λήγουν σταδιακά και οι προθεσμίες δηλώσεων στις Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλονιάς, Ζακύνθου και Ιθάκης, Λήμνου, Λέσβου, Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας.

Με αυτόν τον τρόπο ολοκληρώνεται η διαδικασία εμπρόθεσμων δηλώσεων στο σύνολο της Επικράτειας (93%) και εκκρεμούν μόνο οι μελέτες που βρίσκονται υπό δικαστική προσφυγή και αντιστοιχούν στο 7% του συνόλου της χώρας.

3 Αν κάποιος καθυστέρησε να δηλώσει ή δεν έχει ενημερωθεί;

Η κτηματογράφηση συνεχίζεται για όσους πολίτες δεν έχουν προσέλθει να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους, χωρίς την ενεργοποίηση, μέχρι σήμερα, των προβλεπόμενων προστίμων για όσους προσέλθουν εγκαίρως. Θέλω όμως να τονίσω, πως καμία άλλη παράταση στις προθεσμίες υποβολής δηλώσεων δεν πρόκειται να δοθεί. Οι πολίτες καλούνται να ανταποκριθούν άμεσα στην δήλωση της ακίνητης ιδιοκτησίας τους προκειμένου να ωφεληθούν από μια σειρά πλεονεκτημάτων αλλά και για την αποφυγή περαιτέρω ταλαιπωρίας. Καθυστέρηση των πολιτών στις δηλώσεις δεν σημαίνει αυτόματη απώλεια της περιουσίας τους. Συνεπάγεται ωστόσο αδυναμία αξιοποίησης της ιδιοκτησίας τους, αδυναμία μεταβίβασης ακινήτων και αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και ενδεχομένως δικαστικές περιπέτειες.

4 Τι δυνατότητες έχουν οι Ομογενείς ιδιοκτήτες και η πληρεξούσιοί τους;

Οι  Ομογενείς και οι κάτοικοι του εξωτερικού έχουν πλέον τη δυνατότητα  υποβολής της δήλωσης και των συνυποβαλλόμενων εγγράφων, ηλεκτρονικά μέσω ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Κτηματολογίου, καθώς και την πληρωμή του πάγιου τέλους με πιστωτική κάρτα ακόμα και σε άτοκες δόσεις. Επιπλέον μέσω της ιστοσελίδαςόλες οι ιδιοκτήτριες και όλοι οι ιδιοκτήτες εντός και εκτός Ελλάδας, έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις ηλεκτρονικές εφαρμογές του Κτηματολογίου, όπως η ψηφιακή υποβολή δήλωσης και ο εντοπισμός του ακινήτου μέσω έξυπνου κινητού τηλεφώνου. Τέλος, εξειδικευμένες και εξειδικευμένοι δικηγόροι και τοπογράφοι παρέχουν δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες για τη διαδικασία υποβολής δήλωσης στους πληρεξούσιούς τους.

5. Ποιος είναι ο αμέσως επόμενος στόχος σας;

Ο αμέσως επόμενος στόχος μας είναι τους πρώτους μήνες του 2020, να εισαχθούν στην καθημερινότητα όσων Κτηματολογικών Γραφείων λειτουργούν υπό τη σκέπη του φορέα του Ελληνικού Κτηματολογίου, νέες ψηφιακές υπηρεσίες έτσι ώστε να εξοικονομείται χρόνος και χρήματα για τους πολίτες.

Πρώτον, η παραγγελία, πληρωμή και χορήγηση πιστοποιητικών από τα Κτηματολογικά Γραφεία του φορέα, θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά και όχι όπως σήμερα που ο πολίτης πρέπει να πάει και να στηθεί στην ουρά των κατά τόπους γραφείων.

Δεύτερον, η υποβολή συμβολαίων στα παραπάνω Κτηματολογικά Γραφεία από τον συμβολαιογράφο, θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά και χωρίς εμπλοκή του πολίτη.

Τρίτον, η υποβολή λοιπών πράξεων (δικαστικών αποφάσεων, κλπ) στα ίδια Κτηματολογικά Γραφεία θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά από τη ή τον δικηγόρο ή τον δικαστικό επιμελητή, χωρίς εμπλοκή του πολίτη.

Τέλος, ενισχύουμε τη συνεργασία του Κτηματολογίου με τους επαγγελματίες, υλοποιώντας το θεσμό του διαπιστευμένου μηχανικού, που ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, προχωράμε σε προγραμματικές συμβάσεις με τους κατά τόπους Δικηγορικούς Συλλόγους και διευρύνουμε τη συνεργασία μας με τους Συμβολαιογραφικούς Συλλόγους, στο πλαίσιο των ψηφιακών υπηρεσιών.

Με την υλοποίηση των παραπάνω μέτρων το Κτηματολόγιο αντιμετωπίζει τις παθογένειες και τις δυσλειτουργίες του παρελθόντος και παράλληλα οπλίζεται με νέες ψηφιακές υπηρεσίες προς όφελος του πολίτη.      

6 Τι μήνυμα θέλετε να στείλετε στους απανταχού ιδιοκτήτες ακινήτων; 

Θέλω να διαβεβαιώσω τις συμπολίτισσες και τους συμπολίτες μας, ότι δεν πρέπει να ανησυχούν και δεν πρόκειται να χαθεί κανένα ακίνητο. Καλούμε όσες και όσους έχουν ιδιοκτησία στις κτηματογραφούμενες περιοχές, να τη δηλώσουν και να επισκέπτονται τακτικά την ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr καθώς και να καλούν στο 2106505600.

Όλα τα στελέχη του Κτηματολογίου, αλλά και η Διοίκηση, βρισκόμαστε διαρκώς στην υπηρεσία των απανταχού ιδιοκτητριών και ιδιοκτητών, με κοινό στόχο την ολοκλήρωση ενός από τα σημαντικότερα μεταρρυθμιστικά έργα της νεότερης Ελληνικής ιστορίας.

Σχεδόν δύο αιώνες μετά τη σύσταση του κράτους μας, για πρώτη φορά γίνεται συστηματική καταγραφή όλων των ακινήτων της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και συμπληρώνεται σταδιακά το γεωχωρικό υπόβαθρο της χώρας, που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τον ενιαίο ψηφιακό της χάρτη.